Потърси България

И какво ще стане, като (ако) някой я открие?
Обновена: 8 дек 2010 15:32 | 8 дек 2010 14:19,
114
Потърси България
Снимка: bulgariatravel.or

Туристическото министерство пак ще рекламира България. Кампанията ще се казва „Потърси България”. Хубав слоган, наистина. Но какво ще стане, като (ако) някой я открие – потърси я и я открие? Не на картата, а в някакви новини да речем. Какво ще видят в един (не)рекламен, въображаем телевизионен клип?

Патологична лъжкиня, която с последователно усърдие е разорявала съвършено непознати за нея хора. И никак не е важно бременна ли е, защо е била бременна и т.н. Важното е, че всички тези 400 души, а най-вероятно и повече, ще осъдят държавата за реални загуби и пропуснати ползи и ние, не Калина Илиева, не Даниел Вълчев, не Димитър Тадаръков, не Мирослав Найденов, не Бойко Борисов, ние ще платим от данъците си. И тези пари няма да отидат нито за образование, нито за здраве, нито за пътища, нито за пенсии и социални помощи.

Препотени авантаджии, представители на народа, на които нито им трябва Верту, нито им се полага впрочем. Да не говорим, че този атрибут е в ценоразписа на едни девойки, дето по специфичен начин се прехранват. Но те се засрамили и разкаяли, много им било неудобно от публичния резил, от шамара, който им зашлевили медиите. Айде стига! Някой съмнява ли се къде им е мястото на тези хора? Хич никой, дори тези, които усукват пред нас, че няма правилник, по който да бъдат наказани. Ами напишете го! И онзи, дето беше „изнасилен” от парламентарния председател, нямаше как да го изгонят, и Кузов, навремето нямаше как да го изхвърлят от парламента.

Министър на културата, който, когато не попържа, скулптурно описва някакъв женски вариант на Остап Бендер, хубава е жената, що да не вземе милион, завиждате ли... Подобно друг един министър, почти професор, който на равни интервали ни съобщава, че или народът му е „ш...н”, или българките са „к...и. И на него му се карат и все му е за последно и после „Вън”. През останалото време обаче сме сигурни, че с пот на челото работят на полза роду.

Бивш министър, бивш кмет, настоящ избраник, представителна извадка на 1/240 на нацията, нарича публично посланик “лъжец, треторазреден актьор и наркоман”. Не му е за първи път да обогатява булевардния речник, а и практиките за напояване. И не че точно той трябва да бъде покровителстван, но все пак в суверенна държава няма как трета страна да разследва депутат, а ти да не попиташ поне от любопитство: Що, бе? Но втора седмица никой не пита освен медиите.

Университетски професор, който издига кандидатурата на Алексей Петров за президент, преди това плевенски учителки го закриляха от произвола на държавата, че даже май надвиха на полицейския ботуш и нà, полека-лека нещата потръгват. Медиите са му на разположение – ако иска, от Плевен – идват, „отразяват”. Ако им каже три дни по-рано, че ще дава пресконференция, това е новина. Ако им каже, че симпатизира на Я. Я., това е новина, ако им каже, че не харесва вече Я. Я., и това ще е новина. И сигурно заради екипния принцип (много държи на него) го гледаме почти през ден по горнище на анцуг, което пък е вече толкова народно, чак PR-ско някак почва да изглежда. Обаче Я. Я. има вече над половин милион подписа, и даже да не смени конституцията и държавното устройство, пак дето се вика вързал е положението...

И накрая, за да няма хич накъде вече, пряко в ефир потече наш'то родно Wiki: „в кофата ли ще го давим, или във фризера такова...” Не знам защо нито парламентът, нито БНТ се сети, че не е допустимо да се предава в пряк ефир, че хората трябва да знаят какво ще преживеят, ако останат пред екрана. Преди много години за обезглавяването на руски войник, излъчено заради непрофесионализъм и дебелокожие в новините, една водеща беше наказана с нещо си. Но после взе, че стана депутат.
Нямам компетентност да преценя законността нито на подслушването, нито на оповестяването на тези записи. Но ако това е истина, немонтирана, неманипулирана, дори и да не издържи в съда – Боже, докъде сме стигнали?

Децата, които искаха ден ваканция в повече, които протестираха с лозунги с правописни грешки, бяха изписали и заканата: „Ние сме тези, които ще определят пенсиите ви утре!“. Хем смешно, хем страшно, защото такъв е природният закон и така ще се случи един ден.
Но децата ни попиват това всеки ден, всяка година, докато растат. Техният праг на поносимост на безобразия и мерзости става все по-нисък, тяхната представа за наглост и допустимост – все по-изкривена, техните стремежи и стандарти – все по-уродливи. Това е всяко второ дете, може да не е моето или вашето (или поне така ни се иска), но живее тук, в България, превръща се в отблъскващ образ и подобие, който искаме да отхвърлим в представите си. И има защо.

Децата ни не могат да разбират нова или каквато и да е информация (само 2,8%). Децата ни не могат да осмислят текстове (41% ). Половината от децата ни са под критичния праг на грамотност. Излиза, че почти половината от всяко следващо българско поколение незабележимо, но последователно ще се превръща в човешки примитив. Не е приятно нито да си казваме тези неща, нито да си ги признаваме. Иска ни се да не е вярно и да го отречем. Веднага и категорично. Но е по-добре да погледнем, дори и с неверие и отвращение нещата, които ни се случват и хората, които ни превръщат в отвратени зрители.
И да намерим начин да ги изхвърлим заедно с бруталната им сигурност и неверие, че сме в състояние да го направим. Защото иначе алтернативата е да кажем на себе си, на децата си, на всекиго: Като откриеш тази България, бягай надалече!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 13 години
Статията е хубава,истинска,обективна!Всички разумни хора знаят,че това е голата истина.Кампанията Намери България,е организирана от туристическото министерство.Дали основният мотив е България обаче ?!Не мисля.Става въпрос за пари - милиарди евро,които ще потънат в джобовете на служителите на въпросното министерство и на гравитиращите и свързаните с него бизнесмени.Пари,които не са за България,за образованието на България,за бедните деца на България,за улиците на България.Не и за БЪЛГАРИЯ !
113
0
 
0
 
! Отговори
fixhepjkx преди 13 години
1wC6VC <a href="prxedtjlugly/">prxedtjlugly</a>, [url=cvtwibsnshie/]cvtwibsnshie[/url], [link=hxvgxsnjernk/]hxvgxsnjernk[/link], hpgncoefuagl/
112
0
 
1
 
! Отговори
да,да преди 13 години
За съжаление нищо не зависи от отделния човек - сам не може допотопно да обработва земята и да гледа животни, сам не може да строи фабрики и заводи за да има работа за него и за останалите хора - всичко това става с помошта на държавата - тъй като няма държава - е къде ше я търсят вече България - тя почти не съществуваь- тя е разделена на 20-30 % крадливи богати членове на ЕС- клуба на богатите и 70-80 % бедняци които никой не иска и дори се опитват по бързо да се оттърват от тях
111
0
 
1
 
! Отговори
тъжно е преди 13 години
Да истина е всичко,но защо не се погледнем сами себе си!?Всеки взел да се оплаква и да се тръшка,но защо първо не променим своето поведение!?Елементарното-да спрем всички да си изхвърляме *** ,където ни падне-дали някой е слезнал да почисти около блока си?Дали е трудно да кажеш едно здравей, на съседа си?Качваш се в метрото и гледаш намръщени муцуни!!Стига с този негативизъм,дайте по-ведро!Та,човек си струва да се усмихне,само защото слънцето е изгряло!!
110
2
 
3
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ТОВА В СТАТИЯТА СА ОФИЦИАЛНИТЕ,МЕДИЙНИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ.... АКО СЛУЧАЙНО ЧУЖДЕНЕЦЪТ ОТКРИЕ БЪЛГАРИЯ,ЩЕ ВИДИ ЧЕ ТУК ГО ОЧАКВАТ ОГРОМНАТА ***,ИЗМЕКЯРЛЪКЪТ ПО БЪЛГАРСКИ, "КУЛТУРНО" ОБСЛУЖВАНЕ,СЛ.БРЯГ,БАНСКО И Т.Н. И Т.Н....БОГ ДА МУ Е НА ПОМОЩ,АКО РЕШИ ДА СИ КУПИ ИМОТ,НАПРИМЕР!!! МОЖЕ ДА ГО ОБЕРАТ,ИЛИ ДА ПОЛУЧИ СТРАХОТНО ДОБРО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ... АКО СЛУЧАЙНО "ОТКРИЕ" БЪЛГАРИЯ,ЩЕ РАЗБЕРЕ,ЧЕ ТЯ Е НА ЗАКРИВАНЕ - БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН СЛУЧАЙ С ДЪРЖАВА В ДНЕШНО ВРЕМЕ,СТРУВА МИ СЕ....
109
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дизайна на това лого е директно откраднат от това на релкамите на Турция. Но понеже там червения цвят е преобладаващ, тук са направили розата тиквено-***.
108
0
 
6
 
! Отговори
ангел преди 13 години
103, ама после приятелят ти германец си фана ку&а под мишница и си отиде в подредената Германия, нали? и аз щях да смятам България за прекрсана държава, ако идвах тук само на гости. и не говоря само за бедността тук - пари се изкарвят все някак. ама не искам да се сблъсквам са *** администрация и да ме управляват ***. искам РЕД.в Англия регистрираш едноличен бизнес по телефона. в Бг чакаш 12 часа, за да се запишеш за лична карта - и ти идва реда след 3 месеца. смятайте сами....
107
0
 
1
 
! Отговори
ангел преди 13 години
е ми нЕмаш проблеми, чиче - децата НАИСТИНА не могат да четат. желанието ти е изпълнено. само да ти кажа - характерна отличителна черта на *** е да плюе онези, които му показват собствения му образ и кочинката, в която живее - накратко, реалността. малоумникът смята, че с достатъчно повтаряне на "прос' съм, *** така ми е кеф!" може да промени нещата. и ги променя - почва да се чувства все по-комфпртно в л*йната и да се зарива все по-дълбоко в тях. но дали това е промяна към по-добро?
106
1
 
0
 
! Отговори
Крум преди 13 години
До: Анелия Димитрова - идея - ОКама научи се да си подреждаш мислите, че пfчти нищо немога да ти фана :-))
105
0
 
0
 
! Отговори
Мимо преди 13 години
Нещо не работи предишния линк.moillusions/2006/04/what-do-you-see-illusion.html
104
0
 
1
 
! Отговори
Мимо преди 13 години
И на мен ми прилича, но си мислех че имам развинтено въображение.Картинката на този линк на какво Ви прилича?photos1.blogger/photoInclude/blogger/5639/2020/1600/delprete_message.jpg Показана на малки деца с въпроса "Какво виждате?", те отговорили "делфини".
103
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да си я представя българия?, много е страшна картинката която я описва тая редакторка, няма връщане назад(у дома), или имате друго предложение? Във всички статии чета само разни мнения и диагнози а надежда и изход никой не показва!!! Нелче сагласна ли си с този факт?
102
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това ще открият ако вземат да четат този саит или бг вестници, което много ме съмнява. И въобще на кой му пука за простотиите на шепа простаци случайно попаднали в управлението на една страна. Аз като ходя на почивка в чужбина хич не се интересувам от изцепките на министрите и политиците им. Питал съм колеги от чужбина когато са идвали тук, честно да кажат какво мислят. Един германец на 2 ракии каза следното: Вие живеете в рая за е**** политиците и си живейте живота, хубави жени, хубаво вино ...
101
0
 
7
 
! Отговори
Ех, Жоро! преди 13 години
Правилно, не им трябва на децата да четат нито тази публикация, нито пък нещо друго. Важното е да могат да щракат с пръсти и да викат - оп- сааа, оп-сааа.Кое не е вярно от написаното, а? Или да си мълчим, защото дегенератите ще се депресират и комплексират!
100
0
 
3
 
! Отговори
Влади преди 13 години
Ми тъй е, за съжаление!!!
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mahaite teq gluposti be taq durjava q nqma nikade i nqma takuv ezik aiii
98
10
 
4
 
! Отговори
joro преди 13 години
тая журналистка маи е пред самоубииство,или иска да го направи масово!песимизма е за олигофените и журналистите,а нашите деца,по-добре да не могат да четата,отколкото да четат тая тотална деприсираща,комкплексираща и *** простотия!
97
4
 
34
 
! Отговори
Бяла лястовица преди 13 години
Браво на авторката!Това вече е журналистика! Която все очаквам да срещна у нас, и която толкова рядко се появява.
96
9
 
5
 
! Отговори
Чалго-ракиджия преди 13 години
Няма нищо по красиво от ,,ЧАЛГАТА'' и от страната на ЧАЛГАТА.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
popovite lazi4ki ne sa ribi bre, smeni o4ilata